Menukaart - bedrijven

Menukaart


Deze menukaart bevat alle diensten geldig voor bedrijven die actief partner zijn bij VLOT.

Klik op de diensten voor meer uitleg.

De diensten die ook mogelijk zijn als éénmalig proevertje (en dus zonder voorafgaande startanalyse) staan aangeduid d.m.v. een pizzapunt.

De dienstverlening van VLOT kent een gemengde financiering waarbij de kost grotendeels gedragen wordt door de opdrachtgevende overheden. 

Integraal mobiliteitsplan


Advies

  • Bedrijfsvervoerplan

    Met een bedrijfsvervoerplan kan je als werkgever een duurzame strategie uitwerken voor zowel woon-werkverplaatsingen als dienstverplaatsingen. Vanuit het mobiliteitsprofiel van de medewerkers en de multimodale bereikbaarheid van de site worden handvaten aangereikt om jouw bedrijf nog duurzamer maken. Dit wordt uitgewerkt in een korte en lange termijnplan met doelstellingen, acties en per maatregel: budget, personeelsinzet, impact, …

  • Strategische workshop duurzame mobiliteit

    Hoe kan jij als bedrijf inzetten op een duurzaam mobiliteitsbeleid? Welke verplaatsingen kunnen we Vermijden, Verduurzamen, Vergroenen en hoe zetten we in op Verkeersveiligheid? Tijdens deze workshop gaan we samen met enkele sleutelpersonen binnen jullie organisatie aan de slag. We bepalen de krijtlijnen van jullie mobiliteitsstrategie en inspireren aan de hand van goede voorbeelden.

  • Opleiding mobiliteitsverantwoordelijke

    In deze opleiding georganiseerd door VSV leer je alles wat een mobiliteitsverantwoordelijke van een organisatie moet weten. Van fiscaliteit en wetgeving tot green car policy en verkeersveiligheid. Daarnaast maak je kennis met andere bedrijven en hoe zij hun mobiliteitbeleid vormgeven.

Bereikbaarheid en verhuis


Advies

  • Locatieanalyse en -advies

    De locatie van je bedrijf bepaalt hoe gemakkelijk (toekomstige) medewerkers, bezoekers en leveranciers je bereiken en met welk vervoersmiddel ze dat doen. Zijn jullie van plan om zich te vestigen in de regio of wil je als bedrijf graag weten hoe goed je huidige locatie scoort en welke (gunstigere) opties er zijn? Dan helpen wij je graag met een locatieanalyse en -advies. We houden hierbij zowel rekening met de huidige als de toekomstige bereikbaarheid o.i.v. ontwikkelingen in de regio.

  • Verhuisplan

    Overweegt jouw bedrijf om te verhuizen? Via een locatie-analyse helpt VLOT je op weg vanuit een mobiliteitsperspectief. 

    Een verhuis van het bedrijf betekent vaak een ingrijpende verandering voor je medewerkers en vraagt het nodige aanpassingsvermogen en gedragsverandering. VLOT informeert daarom daarnaast ook je medewerkers over de potentiële impact op hun route en reistijd en de aanwezigheid van alternatieve vervoerswijzen voor hen. VLOT maakt van jullie verhuis een opportuniteit om in te zetten op duurzame mobiliteit.

  • Workshop toekomstplannen regio & mobiliteitsplan bedrijf

    Stilstaan is achteruitgaan, zowel voor de regio als jullie bedrijf zijn toekomstplannen essentieel. Er beweegt heel wat in de regio Mechelen: vernieuwing van het station, nieuwe fietssnelwegen, evoluties in deelmobiliteit en overstapmogelijkheden, … In deze workshop geven we je beknopt inzicht in de laatste evoluties en detecteren we de opportuniteiten die de mobiliteit van je medewerkers, bezoekers en leveranciers efficiënter, comfortabeler en duurzamer maken. 

Acties

  • Bereikbaarheidsfiche (per site)

    De bereikbaarheidsfiche geeft een overzicht op kaart hoe goed je bedrijf bereikbaar is met verschillende vervoersmiddelen. Dit is niet alleen handig voor medewerkers, maar ook voor leveranciers en bezoekers. De kaart is ook interactief: je kan er meteen doorklikken naar bv. de dienstregeling van de bus, info over de werken in de buurt, …

  • Mobiliteitsgids

    Een mobiliteitsgids geeft je medewerkers, bezoekers en leveranciers een overzicht van hoe ze de bedrijfssite kunnen bereiken met verschillende vervoersmiddelen. Tevens biedt het de mogelijkheid om informatie mee te geven over jullie mobiliteitsvisie en -beleid, over interne faciliteiten en bv. hoe jouw medewerkers deelmobiliteit kunnen gebruiken. 

  • Aanbod verkeersveiligheid

    Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de ongevallen die van, naar en tijdens het werk plaatsvinden. Door in te zetten op verkeersveiligheid voorkom je ongevallen en uitval van personeel. Het Safe2work-aanbod van VSV biedt heel wat mogelijkheden om je medewerkers te sensibiliseren op vlak van verkeersveiligheid. 

Duurzaam verplaatsingsgedrag aanmoedigen


Advies

  • Advies invoering mobiliteitsbudget – MaaS

    Door een mobiliteitsbudget in te voeren, kunnen je medewerkers hun recht op een bedrijfswagen inruilen voor een jaarlijks budget waarmee ze dan zelf hun mobiliteit invullen  en financieren. Maar ook voor medewerkers zonder bedrijfswagen bestaan er tal van mogelijkheden om hun mobiliteitsopties uit te breiden.  VLOT adviseert je, afhankelijk van jullie noden en ambities, over flexibele vergoedingen, het mobiliteitsbudget of de integratie van mobiliteit in je cafetariaplan. 

  • Advies op fietsbeleid

    De fiets wordt steeds populairder en ook de laatste jaren stijgt het fietsaandeel in het woon-werkverkeer en voor dienstverplaatsingen. Zowel voor jullie huidige medewerkers als bij rekrutering heb je met een goed uitgewerkt fietsbeleid een streepje voor. De uitkomst van deze begeleiding is een actieplan op maat om jullie fietspotentieel maximaal te benutten. 

  • Workshop: strategische keuzes parkingmanagement

    Staat jullie parking vaak vol, moeten jullie extra parkeerplaatsen huren, verliezen je medewerkers tijd met het zoeken naar een parkeerplaats en/of swingen de parkeerkosten de pan uit? Met een strategisch parkeerbeleid en de juiste tools kan je als bedrijf de parkeerdruk beperken, parkeerplaatsen optimaal benutten en de beschikbare capaciteit flexibel beheren.

  • Workshop: van bedrijfswagenbeleid naar integraal mobiliteitsbeleid

    De vervoerregio Mechelen streeft naar 50% duurzame mobiliteit in de regio. Het opstellen van een mobiliteitsbeleid, dat niet enkel gefocust is op de wagen is daarbij essentieel. Vaak hebben werkgevers enkel een beleid rond (elektrische) bedrijfswagens, maar veel medewerkers hebben nood aan meer flexibiliteit. Met een bedrijfswagenbeleid dat gelinkt is aan een algemeen duurzaam mobiliteitsbeleid maak je als werkgever het verschil! In deze workshop begeleiden we je als werkgever in het maken van de strategische keuzes en bieden we handvaten om dit te vertalen in heldere ‘policies’ en procedures.

  • Workshop: hoe starten met vergroening van de wagenvloot?

    Vergroening van het wagenpark heeft een belangrijke financiële impact met positief effect op de leefbaarheid, gezondheid en het klimaat. De komende jaren zullen de regels i.v.m. fiscale aftrekbaarheid significant wijzigen, waarbij vanaf 2026 alleen nog bedrijfswagens die geen broeikasgassen uitstoten - zoals elektrische auto's - fiscaal aftrekbaar zullen zijn. Deze omslag vraagt een stevige herdenking van het wagenbeleid en een wel overwogen visie op laadinfrastructuur. VLOT bekijkt deze uitdaging met jou vanuit een breder perspectief en identificeert de verschillende stappen die genomen moeten worden. 

Acties

  • Persoonlijk reisadvies

    Elke collega heeft een andere route voor zijn woon-werkverkeer, meestal uitgestippeld wanneer men startte bij het bedrijf waarna deze verplaatsing een dagelijkse routine is geworden. Nochtans veranderen de omstandigheden, zowel in de privésfeer als in de omgeving. Met persoonlijk reisadvies krijgen je medewerkers een advies op maat met welke vervoersmiddelen (met de fiets, openbaar vervoer, de wagen of een combinatie ervan) men naar het werk kan komen. Dit advies wordt opgemaakt rekening houdend met de wensen van de medewerkers. Aangezien het woon-werktraject voor gemiddeld 30% van de medewerkers als bron van stress wordt gezien, past dit reisadvies dus perfect binnen een welzijnsbeleid voor  je medewerkers!

  • Mobiliteitsstand

    Een personeelsfeest, de Week van de Mobiliteit, een teambuildingsactiviteit, de lunchpauze, … elke gelegenheid is goed om je medewerkers de mogelijkheid te bieden om zich te laten informeren en inspireren door onze mobiliteitsexperts. We komen langs met een tijdelijk informatiepunt waar medewerkers terecht kunnen voor persoonlijke vragen rond reisadvies, info over mogelijke vergoedingen, tips om veilig op weg te gaan, … . 

  • Mobi-toer (max. 15 personen)

    Heb je altijd al eens een step willen uitproberen of wil je graag weten hoe een deelwagen praktisch in zijn werk gaat? Dan ben je bij de Mobi-toer op je plaats. Om een inzicht te krijgen in de verschillende vervoersmiddelen krijgen medewerkers in groep een rondleiding door de stad met de mogelijkheid om deze vervoersmiddelen uit te testen. De eerste keer is het moeilijkst, dus doen we het samen!

  • Workshop: sensibiliseringscampagne

    Sensibiliseren is één van de meest efficiënte strategieën om binnen jouw bedrijf te werken aan een duurzame mobiliteit. We gaan verder dan louter informeren. Wat kan je medewerkers daadwerkelijk overtuigen en aanmoedigen om vaste gewoontes te doorbreken en nieuwe manieren van verplaatsen uit te proberen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat het niet bij een eenmalige ervaring blijft? In deze workshop brainstormen we over mogelijke campagnes, worden succesvolle voorbeelden van andere bedrijven gedeeld en volgen we een stappenplan om samen een campagne op te stellen. 

    Indien gewenst kan men nadien beroep doen op de VLOT-experts voor de verdere uitwerking van de beste ideeën of campagne.

  • Creatieve sensibiliseringscampagnes: ontwerp + uitvoering

    Om een sensibiliseringscampagne te laten slagen, zijn creatieve ideeën de sleutelfactoren tot succes. In een brainstorm met een interne werkgroep wordt een campagne uitgewerkt om zo meteen het nodige draagvlak in het bedrijf te creëren en de kennis over het bedrijf maximaal te benutten. De VLOT-mobiliteitsexperts voeden de deelnemers met creatieve concepten, goede praktijken en inspirerende voorbeelden van andere werkgevers. Na de ontwerpfase gaat VLOT ook mee in zee om deze campagne verder uit te werken, te promoten en goed uit te voeren. 

  • Audit fietsinfrastructuur

    Naast een goede route is een veilige, comfortabele, overdekte fietsenstalling met laadmogelijkheden een essentiële randvoorwaarde om van fietsen een succes te maken in je onderneming. In deze audit hebben we oog voor de locatie, de capaciteit, het comfort, laadinfrastructuur, bijhorende faciliteiten zoals douches en lockers, ….

  • Advies aanbod bedrijfsfietsen (aankoop, fietslease, …)

    Het aanschaffen van een degelijke – al dan niet elektrische – fiets kan een grote kost betekenen voor je medewerkers. Via fietsleasing kunnen je medewerkers via flexibele verloning gebruik maken van zo’n fiets met de nodige ontzorging. Met dit advies zetten we je op weg om fietslease uit te rollen in jullie bedrijf: wat is het fietspotentieel, hoe starten, wat bij onvoorziene omstandigheden, hoe van fietslease een succes maken, … Wanneer fietslease juridisch niet mogelijk is en/of niet de meest geschikte optie voor jullie organisatie adviseren we over mogelijke alternatieven.

  • Uitbouw carpool: organisatie zijde werkgever + aanmoedigen medewerkers

    Autorijden wordt steeds duurder. Carpoolen zorgt ervoor dat men deze kosten kan delen, er minder wagens zijn in het verkeer en op de parking en dat je kan bijpraten met je collega’s onderweg, … Bovendien gelden er fiscale voordelen voor de medewerkers als carpoolen formeel georganiseerd wordt.

    VLOT maakt je wegwijs in de formaliteiten, analyseert het potentieel voor een gedeeld traject bij je medewerkers en maakt je medewerkers warm om er mee in te stappen.

  • Workshop: hoe starten met deelmobiliteit?

    Met de fiets naar het werk, maar toch een auto nodig voor een dienstverplaatsing? Met de trein naar een vergadering, maar nog een fiets nodig voor de laatste km op de bestemming? Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden met deelmobiliteit. In deze workshop maken we je wegwijs in het aanbod en hoe je gedeelde mobiliteit kan faciliteren als werkgever. We geven concrete tips mee om het gebruik ervan door je medewerkers aan te moedigen.

  • Workshop: de relatie tussen actieve verplaatsingen en gezondheid & welzijn

    “Zitten is het nieuwe roken”, zittende beroepen hebben een nadelig effect op onze gezondheid. Daar waar mogelijk beweging in onze dag brengen, is dus de boodschap! In deze workshop krijgen je medewerkers inspiratie over hoe je je dagelijkse verplaatsingen actiever kan maken en zo bijdragen aan je eigen fysieke gezondheid en welzijn.

  • Keynote: inspirerende presentatie over mobiliteit op je event

    Mobiliteit is zowel een strategisch element in je bedrijfsvoering als een concreet, dagdagelijks deel van het leven met effect op alle medewerkers. Nodig een ervaren VLOT-expert uit op je eerstkomende event voor een inspirerende bijdrage over mobiliteit. Hoe ziet de mobiliteit van de toekomst in je regio eruit? Welke trends zien we in de mobiliteitswereld? Wat betekent dit voor jullie bedrijf en wat betekent dit voor jullie medewerkers?

  • Huur bedrijfsfietsen

    Bij Fietsatelier kan je terecht voor het huren van bedrijfsfietsen. Je gaat een contract met ons aan voor korte of langere termijn. Dat kan aan een voordelig tarief van €70/maand tot €250/jaar per fiets. Regelmatig onderhoud nemen wij voor onze rekening, enkel de materiaalkosten (bvb remblokken) worden doorgerekend. 

    Fietsen nodig voor 1 dag? Ook dat kan! Dan betaal je gewoon het dagtarief van €13. 

  • Onderhoud van jouw bedrijfsfietsen

    Je kan bij Fietsatelier niet enkel fietsen huren. We bieden ook onderhoudscontracten aan voor de eigen fietsvloot van bedrijven. Met deze service komen we ter plaatse om jouw bedrijfsfietsen in orde zetten of houden. Het contract kan volledig op maat van eenmalig onderhoud tot een meerjarencontract. Het onderhoudstarief per fiets hangt af van het type fietsen én van het type contract.

  • Mobiel fietsonderhoud

    Wil je fietsen naar het werk extra in de kijker zetten? Of je fietsende medewerkers een hart onder de riem steken? Fietsatelier bouwt met plezier een mobiel fietsonderhoudspunt voor je op. Medewerkers kunnen dan – al dan niet met hun eigen fiets – bij ons terecht voor onderhoud of kleine herstellingen. 

    Hiervoor rekenen we een uurtarief van €60/uur per medewerker (exclusief eventueel te vervangen onderdelen, zoals remblokken of fietsbanden).

Share by: