Menukaart - scholen

Menukaart


Deze menukaart bevat alle diensten geldig voor scholen die actief partner zijn bij VLOT.

Klik op de diensten voor meer uitleg.

De diensten die ook mogelijk zijn als éénmalig proevertje (en dus zonder voorafgaande startanalyse) staan aangeduid d.m.v. een pizzapunt.

De dienstverlening van VLOT kent een gemengde financiering waarbij de kost grotendeels gedragen wordt door de opdrachtgevende overheden.



Onderstaande diensten kunnen aangeboden worden op maat van zowel basis, secundair als hoger onderwijs (tenzij anders aangegeven). VLOT werkt op maat van de specifieke doelgroep, de mogelijkheden en de ambitie van de school.

Integraal mobiliteitsplan


Advies

  • Werksessie duurzame mobiliteit

    Hoe kan jij als school inzetten op meer duurzame en veilige verplaatsingen? Hoe kan je medewerkers, leerlingen/studenten en hun ouders warm maken om zich in te zetten voor mobiliteit en verkeersveiligheid. Welke verplaatsingen kunnen we Vermijden, Verduurzamen, Vergroenen en hoe zetten we in op Verkeersveiligheid? Welke huidige en toekomstige mobiliteitsontwikkelingen zijn er in de buurt van jouw school? Hoe gaan andere scholen om met duurzaamheid en verkeersveiligheid? Tijdens deze werksessie gaan we samen met enkele sleutelpersonen binnen de school aan de slag. We bepalen de krijtlijnen van jullie mobiliteitsstrategie en inspireren aan de hand van goede voorbeelden van andere scholen. 

Bereikbaarheid en verhuis


Advies

  • Verhuisbegeleiding

    Zal de school binnenkort verhuizen naar een andere locatie? Via locatie-analyse en advies helpt VLOT je op weg vanuit een mobiliteitsperspectief. 

    Een verhuis van een school betekent vaak een ingrijpende verandering voor zowel je medewerkers als leerlingen en vraagt het nodige aanpassingsvermogen en gedragsverandering. VLOT bekijkt samen met jou hoe je de mobiliteit op deze nieuwe locatie in goede banen kan leiden. Daarnaast geven we ook medewerkers en leerlingen/studenten advies over routes en alternatieve vervoerswijzen. VLOT maakt van jullie verhuis een opportuniteit om in te zetten op duurzame mobiliteit en meer verkeersveiligheid. 

Acties

  • Bereikbaarheidsfiche (per campus)

    De bereikbaarheidsfiche geeft een overzicht op kaart hoe goed je school bereikbaar is met verschillende vervoersmiddelen. Zo worden medewerkers en leerlingen/studenten aangemoedigd na te denken over hoe ze zich naar school verplaatsen. De kaart is ook interactief: je kan er meteen doorklikken naar bv. de dienstregeling van de bus, info over de werken in de buurt, …

  • Mobiliteitsgids (al dan niet verwerkt in het schoolreglement)

    Een mobiliteitsgids geeft je medewerkers, leerlingen/studenten en ouders een overzicht van hoe ze de school kunnen bereiken met verschillende vervoersmiddelen en welke afspraken er bestaan op vlak van mobiliteit. Tevens biedt het de mogelijkheid om informatie mee te geven over jullie mobiliteitsvisie, over fietsenstallingen en parkeerafspraken, … We geven je tips over hoe al deze info te bundelen en beschikbaar te maken voor leerlingen/studenten en ouders. 

  • Beheer schoolstraat

    Hierbij geven we advies over hoe je er als school voor zorgt dat de schoolstraat gerespecteerd wordt en hoe je de drukte in de schoolstraat onder controle houdt. We bieden voorbeelden van andere scholen en hoe zij ouders, leerlingen, bezoekers,… sensibiliseren om zich aan de regels te houden. 

    Op basis van deze eerste ideeën en voorbeelden begeleiden we een werksessie bij jullie op school waarin we de toepasbaarheid van de maatregelen bediscussiëren met een gemixte groep deelnemers (bv. directie, leerkrachten, ouders, de stad of gemeente,...).


  • Aanbod verkeersveiligheid

    De drukte aan het begin en einde van een schooldag kan veel onveilige situatie met zich meebrengen. Dit terwijl we de omgeving rond de school juist zo veilig mogelijk willen houden. Het aanbod van VSV biedt je dan ook heel wat mogelijkheden om je medewerkers en leerlingen te sensibiliseren op vlak van verkeersveiligheid en meer leerlingen op de fiets te krijgen. Daarnaast vind je ook een uitgebreid aanbod aan praktijkgerichte verkeerseducatie en lespaketten.

Duurzaam verplaatsingsgedrag aanmoedigen


Advies

  • Advies aanmoedigen fietsen

    De fiets wordt steeds populairder en ook de laatste jaren stijgt het fietsaandeel in het woon-schoolverkeer. Hoe meer medewerkers en leerlingen/studenten met de fiets naar school komen, hoe minder wagens zich voor de schoolpoort begeven en er parkeren. Daarnaast maak je plaats voor medewerkers of leerlingen/studenten die enkel de wagen als optie hebben. De uitkomst van deze begeleiding is een actieplan op maat om jullie fietspotentieel maximaal te benutten. 

  • Werksessie: parkeren aan de schoolpoort

    Staat jullie parking/straat voor de school vaak vol met wagens en/of wordt er volop foutgeparkeerd? Met duidelijke parkeerafspraken kan je als school de parkeerdruk beperken en de veiligheid verhogen. In deze werksessie bieden we je een overzicht van acties die je kan ondernemen om de parkeerdruk te beperken en inspireren we je aan de hand van goede voorbeelden van andere scholen.

  • Werksessie: hoe starten met vergroening van de wagenvloot? – Hoger onderwijs

    Vergroening van het wagenpark heeft een belangrijke financiële impact met positief effect op de leefbaarheid, gezondheid en het klimaat. De komende jaren zullen de regels i.v.m. fiscale aftrekbaarheid significant wijzigen, waarbij vanaf 2026 alleen nog bedrijfs- en dienstwagens die geen broeikasgassen uitstoten - zoals elektrische auto's - fiscaal aftrekbaar zullen zijn. Deze omslag vraagt een stevige herdenking van het wagenbeleid en een wel overwogen visie op laadinfrastructuur. VLOT bekijkt deze uitdaging met u vanuit een breder perspectief en identificeert de verschillende stappen die genomen moeten worden. 

Acties

  • Persoonlijk reisadvies voor je medewerkers

    Elke medewerker heeft een andere route voor zijn woon-schoolverkeer, meestal uitgestippeld op moment dat men koos voor deze school waarna deze verplaatsing een dagelijkse routine is geworden. Nochtans veranderen de omstandigheden, zowel in de privésfeer als in de omgeving. Met persoonlijk reisadvies krijgen je medewerkers een advies op maat met welke vervoersmiddelen (met de fiets, openbaar vervoer, de wagen of een combinatie ervan) men naar school kan komen. Dit advies wordt opgemaakt rekening houdend met de wensen van de medewerkers.

  • Mobiliteitsstand

    Een infodag, school- of personeelsfeest, de Week van de Mobiliteit, een teambuildingsactiviteit, de lunchpauze, … elke gelegenheid is goed om je medewerkers en leerlingen/studenten de mogelijkheid te bieden om zich te laten informeren en inspireren door onze mobiliteitsexperts. We komen langs met een tijdelijk informatiepunt waar medewerkers en leerlingen/studenten terecht kunnen voor persoonlijke vragen over hun woon-schooltraject, tips om veilig op weg te gaan, info over mogelijke vergoedingen, vragen over deelmobiliteit, … . Naargelang de doelgroep passen we de stijl van de stand aan.

  • Mobi-toer (max. 15 personen) - Hoger onderwijs

    Heb je altijd al eens een step willen uitproberen of wil je graag weten hoe een deelwagen praktisch in zijn werk gaat? Dan ben je bij de Mobi-toer op je plaats. Om een inzicht te krijgen in de verschillende vervoersmiddelen krijgen medewerkers en/of leerlingen/studententen in groep een rondleiding door de stad met de mogelijkheid om deze vervoermiddelen uit te testen. De eerste keer is het moeilijkst, dus doen we het samen!

  • Werksessie: sensibiliseringscampagne

    Sensibiliseren is één van de meest efficiënte strategieën om medewerkers en leerlingen/studenten warm te maken voor duurzame mobiliteit. Heb je echter geen idee hoe eraan te beginnen? Deze werkssessie zet je op weg! We gaan verder dan louter informeren. Wat kan je medewerkers en leerlingen/studenten daadwerkelijk overtuigen en aanmoedigen om vaste gewoontes te doorbreken en nieuwe manieren van verplaatsen uit te proberen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat het niet bij een eenmalige ervaring blijft? In deze werksessie brainstormen we over mogelijke campagnes, worden succesvolle voorbeelden van andere scholen gedeeld en volgen we een stappenplan om samen een campagne op te stellen. 

    Indien gewenst kan men nadien beroep doen op de VLOT-experts voor de verdere uitwerking van de beste ideeën of campagne.


  • Creatieve sensibiliseringscampagnes: ontwerp + uitvoering

    Heb je al een campagne in gedachten maar mis je creativiteit of mankracht? Wij ondersteunen je in het uitwerken van een concrete campagne. Aan een geslaagde campagne gaat een geslaagde ontwerpfase vooraf. In deze ontwerpfase werken we tijdens een brainstorm met een interne werkgroep een campagne uit. Voor het uitwerken van een concrete campagne voeden de VLOT-mobiliteitsexperts de deelnemers met creatieve concepten en inspirerende voorbeelden van andere scholen. Na de ontwerpfase volgt de uitwerkingsfase waarin VLOT mee in zee gaat om deze campagne verder uit te werken, te promoten en goed uit te voeren

  • Audit fietsinfrastructuur

    Naast een goede route is een veilige, comfortabele, overdekte fietsenstalling met laadmogelijkheden een essentiële randvoorwaarde om van fietsen een succes te maken op jouw school. In deze audit hebben we oog voor de locatie, de capaciteit, het comfort, laadinfrastructuur, bijhorende faciliteiten zoals douches en lockers, ….

  • Uitbouw voet- en fietspool + aanmoedigen van medewerkers en/of ouders en leerlingen – Lager en secundair onderwijs

    Moedig leerlingen aan om te voet of met de fiets naar school te komen door een voet- of fietspool op te richten. Via zo’n pool komen leerlingen onder begeleiding van een volwassene veilig naar school. Maar hoe krijg je medewerkers en/of ouders gemotiveerd om zich hiervoor kandidaat te stellen? Hoe organiseer je de praktische kant van poolen? En wat met verzekeringen? We bieden je antwoord op al deze vragen en begeleiden je in het opstellen van een succesvolle voet- en/of fietspool.

  • Uitbouw carpool: organisatie + aanmoedigen medewerkers en leerlingen/studenten

    Autorijden wordt steeds duurder. Carpoolen zorgt ervoor dat men deze kosten kan delen, er minder wagens zijn in het verkeer en op de parking en dat je kan bijpraten met je collega’s of medeleerlingen onderweg, … VLOT begeleid je in het organiseren van een succesvol carpoolsysteem, analyseert het potentieel voor een gedeeld traject bij de medewerkers en leerlingen/studenten en maakt hen warm om er mee in te stappen! 

  • Educatieve sessie mobiliteit op pedagogische studiedag

    Mobiliteit is een concreet, dagdagelijks deel van het leven met effect op alle medewerkers en leerlingen/studenten. Nodig een ervaren VLOT-expert uit op uw pedagogische studiedag voor een inspirerende bijdrage over mobiliteit. Wat zegt de wegcode en welke verkeersregels zijn recent gewijzigd? Hoe omgaan met recente trends zoals bv. de elektrische step en elektrische fietsen? Wat betekent dit voor jullie school en wat betekent dit voor jullie medewerkers en leerlingen/studenten? En hoe kunnen we impulsen voor duurzame mobiliteit en verkeersveiligheid mee opnemen in de lessen? 

Share by: